Inhalatie: een grootmoeders remedie die werkt bij neusverkoudheid en sinusitis

Het is een zeer oude remedie maar inhalatie van essentiële oliën heeft een directe werking op de bovenste luchtwegen en is nog steeds bijzonder doeltreffend. Het is een eenvoudig gebaar bij vervelende winterkwaaltjes. In dit artikel vind je enkele praktische tips en raadgevingen en hulp bij de juiste keuze van de essentiële oliën voor inhalatie.

Droge inhalatie

Voor droge inhalatie kan je enkele druppels etherische olie op een zakdoekje, een hoofdkussen, op een inhalerstick of een sjaal aanbrengen en de geuren opsnuiven. Dit procédé is nauw verbonden met de olfactotherapie, de wetenschap die de  invloed van geuren op de emoties bestudeert. Niet te verwarren met inhalatie met damp of ‘dampen’ waarover dit artikel gaat. Met droge inhalatie heeft men tijdelijk het gevoel dat men beter kan ademen terwijl ‘dampen’ veel krachtiger werkt.

Inhalatie met damp of ‘dampen’

Inhalatie met damp wordt al eeuwen toegepast en bestaat erin enkele druppels van bepaalde essentiële oliën aan een kom heet water (niet kokend) toe te voegen. Hierdoor komen de vluchtige aromatische moleculen vrij en door ze in te ademen  kunnen ze doordringen tot de bovenste luchtwegen. De werking is veel gerichter en dus ook krachtiger dan gewone atmosferische verstuiving bijvoorbeeld maar veel zachter dan aerosoltherapie.

Essentiële olië verwarmen?

Geen paniek, in dit geval worden de essentiële oliën niet gedenatureerd en de eigenschappen blijven behouden. Denk hierbij aan het proces waarmee men essentiële oliën extraheert uit aromatische planten. Bij de stoomdistillatie voert men stoom doorheen het plantenmateriaal waardoor de vluchtige moleculen meegevoerd worden om later in het proces gecondenseerd te worden. De moleculen worden door deze warme stoom niet verbrand en behouden hun eigenschappen.

Inhalatietechnieken

 • Maak bij voorkeur gebruik van een inhalator die speciaal ontworpen werd om te ‘dampen’. Heel handig in gebruik.
 • Men kan ook een kom heet water gebruiken. Bescherm hierbij uw ogen met een handdoek.
 • Doe gemiddeld 5 druppels EO in hete (niet kokende) water. De EO zijn niet mengbaar met water en zullen bovendrijven. Het volume water heeft bijgevolg geen belang. Let echter wel op dat je niet teveel EO gebruikt. Begin met een 3-tal druppels en voeg enkele druppels toe indien nodig.
Eucalyptus radiata Gedistilleerd deel  : blad

Eucalyptus radiata
Gedistilleerd deel: blad

Welke essentiële oliën gebruiken voor inhalatie?

Voor een goede werking is het aan te raden om essentiële oliën te mengen met specifieke eigenschappen. Expectorerende en mucolytische essentiële oliën enerzijds om de vastzittende slijmen los te maken en essentiële oliën met anti-infectieuze eigenschappen anderzijds om virussen en bacteriën te bestrijden.

Dominique Baudoux, apotheker en oprichter van Pranarôm, stelt volgende synergie voor.

 • 2 druppels Ravintsara, Eucalyptus radiata of Eucalyptus globulus
 • 2 druppels Brede pepermuntboom
 • 2 druppels Tea Tree, Palmarosa of Rozenhout
Voorgedoseerde inhalatiecapsules in het Aromaforce gamma

Voorgedoseerde inhalatiecapsules in het Aromaforce gamma

Liever een gebruiksklaar product?

Gebruik de Aromaforce inhalatiecapsules ontwikkeld door Pranarôm. Deze capsules bevatten Ravintsara, Eucalyptus globulus, Tea tree, Palmarosa, Pepermunt en Brede pepermuntboom essentiële olie en smelten in het hete water waardoor de essentiële oliën vrijkomen. Gebruik tot 3 keer 1 capsule voor inhalatie per dag, gedurende maximaal 5 dagen.

Aromaforce/Pranaforce oplossing natuurlijke weerstand is een synergie van 10 essentiële oliën die op verschillende manieren kan gebruikt worden: op de huid, in verstuiving, orale inname en ook via inhalatie met damp. Doe een 3-tal druppels in het hete water en inhaleer. Voeg nog enkele druppels toe indien nodig.

Voorzorgsmaatregelen

 • Niet alle essentiële oliën zijn geschikt voor inhalatie. Ze mogen vooral niet irriterend zijn voor de luchtwegen.
 • Fenolhoudende essentiële oliën (Tijm CT thymol, Oregano, Winterbonenkruid, Kruidnagel, Kaneel blad) zijn verboden. Ook Kaneel schors is af te raden.
 • Inhalatie met damp is zeer krachtig. De huid ronde de neus en de mond is vaak geïrriteerd door het snuiten. Het is aan te raden om de huid rond de neus en de mond te beschermen met bijvoorbeeld Karitéboter.
 • Inhalatie is af te raden bij kinderen jonger dan 12 jaar.
 • Inhalatie is af te raden tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
 • Ga na het inhaleren niet meteen in de koude want door de warmte zijn de luchtwegen vrijgemaakt en wordt contact met koude lucht als zeer onaangenaam ervaren.
 • Bescherm de ogen of sluit de ogen tijdens het inhaleren.

Geadviseerde producten:

Prolaurus - distributeur van kwaliteitsvolle natuurproducten

Natuurlijke, kwaliteitsvolle en wetenschappelijk onderbouwde oplossingen zijn de basisvereisten van ons productgamma. ProLaurus besteedt véél tijd en zorg in het vinden van merken die hieraan voldoen. Daarenboven zijn onze technische expertise, know-how en direct contact met de professionele klanten het DNA van ons bedrijf. Dankzij onze efficiënte organisatie kunt U op ons rekenen wanneer dat nodig is.

 • Top 3 berichten
 • Contact
 • PROLAURUS
 • Postbus 2, 4524 ZG Sluis (Nederland)
 • Zutphenseweg 55, 7418 AH Deveter (Nederland)
 • service@prolaurus.com
 • 06 11 29 04 50
 • Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info